Gozdna terapija

Vodnik in ustanovitelj globalnega združenja za gozdno terapijo, ki smo ga z ekipo Gozdnega selfnessa imeli priložnost spoznati maja letos na simpoziju gozdne medicine v Srbiji, je pred kratkim za today.com spregovoril o zdravilni moči sprehoda po gozdu. V članku lepo povzame bistvo gozdne terapije, zato z vami delim prevod.

Amos Clifford je ustanovitelj in direktor Združenja za vodnike in programe naravne in gozdne terapije (Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs). Gozdna terapija se je razvila v ZDA kot metoda za zmanjšanje stresa in povečanje zadovoljstva s pomočjo zdravilne moči narave. G. Clifford pojasnjuje, zakaj gozdna  terapija deluje in  kako poteka.

Preživljanje časa v gozdu – ko smo samo prisotni in uporabljamo svoje čute, da se povežemo z gozdom – nam ponuja širok spekter zdravilnih učinkov. Živimo v času, ko smo kronično pod stresom. V evoluciji smo razvili veliko sposobnost reagiranja na grožnje iz našega okolja, odziv ‘napada ali bega’. V naši kulturi se ta instinkt nenehno spodbuja. Zato mora naš živčni sistem delovati na način, za katerega sicer ni bil ustvarjen: nenehno nas malce ‘drži na robu’. To pa pušča velike posledice na našem zdravju – v obliki srčnih obolenj, visokega krvnega tlaka, težav z imunskim sistemom itn.

Gozdna terapija, ki se v ZDA vse bolj razvija, izvira iz navdiha japonske metode Shinrin-yoku ali ‘gozdno kopanje’, toda je ne kopira. Pri njej ne gre za vadbo, temveč za počasni sprehod skozi gozd. Običajno ta traja približno tri ure in v tem času prehodimo le pol do enega kilometra. To torej ni pohod, temveč sprehod in zanj ni treba biti posebej fizično pripravljen. Vedno izberemo lahek teren, najraje bližnji gozd, kjer so drevesne krošnje dokaj goste in dobro razvite; kjer je tiho, lahek, lahko dostopen teren in ima po možnosti tudi potok.

Zdravilne učinke lahko občutite tudi doma, na vrtu ali drugje, kjer so drevesa, in uporabljate podobne metode kot pri gozdni terapiji, ki jo izvajamo tudi v mestnih parkih in imamo pri tem zelo dobre izkušnje. Metoda je namreč zelo prilagodljiva. Zanimivo je, da ljudje po približno uri sprehoda občutijo nekaj stresnih trenutkov, ko se počutijo, kot da bi raje morali početi kaj produktivnega. Paradoksalno, ampak običajno, in mi jim pomagamo preiti to stopnjo. Že v treh urah nato opazimo ‘reset’ živčnega sistema, ko se ljudje začnejo vračati k bolj zdravemu stanju. Tukaj so brez raznih naprav, niso ujeti v prometu, ne gledajo 24 urnih novic … Zelo so prisotni v zdajšnjem trenutku.

V takem stanju in takih okoliščinah telo lahko uporabi svoje izjemne sposobnosti samozdravljenja. Na enem od naših vodenih sprehodov je neka ženska z začudenjem na obrazu ugotavljala, da ji ‘nekaj manjka’,  vendar ni vedela, kaj. Čez nekaj časa se ji je posvetilo: »Ugotovila sem, kaj manjka! Že dve leti imam bolečine v hrbtu, ki nikoli niso pojenjale. Zdaj pa teh  bolečin ni!«

Na psihološki ravni se ljudje sprostijo in so bolj zadovoljni; razvijejo pa tudi boljši občutek za svoje življenje in lažje ravnajo tako, kot čutijo, da je prav. Mnogi poročajo, da že po enem ali po več sprehodih občutijo spremembe pri svojem pogledu na življenje. Včasih se tako lažje odločijo o pomembnih življenjskih stvareh.

Zakaj je narava tako zdravilna? Ker je naš dom. Bil je naše naravno okolje, iz katerega smo se razvijali in tako je v nas ostal nekakšen občutek za prepoznavanje gozdov. Očitno je gozd nekako del nas. Sicer pa je bilo narejenih veliko raziskav o zdravilnih učnikih dreves in tako vemo, da oddajajo fitoncide, ki so nekakšen imunski sistem rastlin in tudi nam pomagajo ojačati našo odpornost, ko jih vdihavamo.

Poleg tega se na gozdni terapiji umaknemo iz sveta nenehnih informacij in 24 urnih novic. Odmaknemo se z avtoceste življenja, kjer se um nenehno zaveda, da je življenje vsako sekundo na kocki, čeprav se zdi povsem rutinsko. Gozdna terapija sloni na odpravljanju stresa s pomočjo čuječnosti oziroma zavedanja trenutka, v katerem smo. Osredotočamo se samo na to, da čutimo trenutek  in svoje telo, kar že v osnovi zelo dobro vpliva na nas.

Amos Clifford Forest Therapy Katarina Cuk Owl

Amos Clifford & Katarina Čuk Owl

Veliko lepih in zdravilnih trenutkov v gozdu vam želim,

Katarina

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s